Pamiatkari chcú na úrovni doby zveľaďovať historicky cenné mestské centrá

22.08.2007 Bardejov

Bardejov 22. augusta (TASR) - Architektonickými, urbanistickými a ekonomickými vplyvmi na úsilie pamiatkarov o záchranu a obnovu mestských pamiatkových centier sa zaoberajú účastníci dvojdňového medzinárodného odborného ...
Ide o ojedinelé špecificky zamerané celoslovenské podujatie, ktoré mesto Bardejov organizuje so Združením historických miest a obcí Slovenska a pod odbornou garanciou Pamiatkového úradu (PÚ) SR a Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave už 15 rokov.
Generálna riaditeľka PÚ Katarína Kosová vyzdvihla "mimoriadne systematický prístup k záchrane a obnove historického jadra" v meste Bardejov. Podľa nej môže byť v tom príkladom iným podobným mestám a zaslúžene je od roku 2000 na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Kosová pre TASR uviedla, že pamiatkari sú v súčasnosti pod silným tlakom vlastníkov pamiatkovo chránených objektov a nie vždy môžu byť s úrovňou ochrany a obnovy pamiatok spokojní. Ako dodala, "niekedy majetok musíme chrániť" pred vlastníkmi. Na druhej strane skutočnosť, že Slovensko sa ekonomicky vzmáha, je vidieť aj na vzhľade historických miest.
Primátor Bardejova Boris Hanuščak konštatoval, že komplexná obnova historického jadra mesta začatá v roku 1991 sa pomaly chýli ku koncu. V súčasnosti obnovujú už len priľahlé uličky k historickému Radničnému námestiu. Do roku 2010 chcú byť úplne s týmito prácami hotoví. "Nechceme z toho skanzen, ale životuprajný komplex, " podčiarkol.
Podľa predsedu Združenia historických miest a obcí SR a primátora Banskej Štiavnice Pavla Balžanicu nie je dobrý pre ochranu pamiatok v mestských centrách ani nedostatok, ale ani prehnaný prebytok financií. Dodal, že bohatý vlastník takejto nehnuteľnosti je ešte škodlivejší ako chudobný.
Na seminári odznie dovedna 20 prednášok od odborníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Chorvátska. Pokračovaním seminára bude - čo je už tradíciou - medzinárodná kontraktačno-predajná výstava pod rovnakým názvom v športovej hale Mier od 24. do 26. augusta. Časť expozície bude venovaná stavebným materiálom a technológiám používaným pri obnove historicky cenných objektov.
 

Vyberte región